Cum poți deveni mai încrezător în forțele proprii și care sunt factorii care influențează măsura în care ai încredere în tine în toate contextele vieții cotidiene? Încrederea în sine reprezintă convingerea pe care o ai în legatură cu împlinirea unei dorințe sau a unui obiectiv personal. Ea poate crește sau poate fi afectată negativ, în funcție de competențele, credințele sau experiențele avute în trecut. Încrederea în sine se dezvoltă în timp, prin determinare, voință si perseverență. Iată ce poți face pentru a-ți spori stima de sine.
Ce factori influențează încrederea în sine
Specialiștii în psihologie comportamentală menționează doi factori principali ce ne influențează încrederea: primul dintre ei se referă la nevoia unei viziuni clare în ceea ce urmează să facem, iar al doilea vorbește despre depășirea fricilor care stau în calea reușitei noastre.
Pe de o parte, fără o viziune clară asupra obiectivelor noastre, nu vom obține credinta că este posibil să reusim. Pe de altă parte, dacă nu ne confruntăm cu fricile noastre, riscăm să rămânem blocați într-un proces destinat eșecului.
Ce se intamplă atunci când ai o încredere de sine scăzută
- Ai des trăiri negative. Dispoziția este strâns legată de stima ta de sine. Te vei confrunta adeseori cu un cumul de trăiri negative, de la anxietate până la tristețe și iritabilitate, stări pe care inițial nu le poți atribui unei cauze clare.
- Observi că nu evoluezi pentru că te consideri incapabil. Îți este greu să rămâi motivat într-o direcție și să depui efort pentru a-ți concretiza obiectivele. În realitate, neîncrederea în sine te convinge că vei eșua.
- Ai dificultăți în relații. Interacțiunea cu cei din jurul tău devine o sarcină obositoare și îți este teamă că nu poți construi și menține relații sănătoase.
- Nu te interesează propria persoană. Ajungi să neglijezi nevoile organismului tău și lași sănătatea și aspectul fizic pe plan secund.
- Eviți să încerci experiențe noi. Te convingi singur că a intra într-un proiect nou sau a încerca o experiență nouă este doar o pierdere de energie.
Cum îți poți recăpăta stima de sine
Nu există o formula clară, aplicabilă universal, care te poate ajuta să îți recapeți stima de sine. Chiar și asa, poți urma câțiva pași pentru a recăpăta controlul asupra vieții tale și pentru a înțelege de unde poți începe să faci mici schimbări.
- Începe prin a te concentra pe concret. Renunță la generalizări și concentrează-te mai mult pe detalii. Analizează înainte de a judeca si ascultă-ti intuiția.
- Concentrează-ti atentia pe diferența dintre ce este adevărat si ce nu în viața ta, pe ceea ce îți dorești si pe ceea ce ai în momentul de față. Vei deveni mai realist și mai greu influențabil.
- Folosește-ți imaginația atunci când planifici. O agendă te va ajuta sa pui în ordine tot ce urmează sa faci zilnic. Astfel, îți vei putea urma cu ușurință task-urile și vei deveni mai conștient de capacitățile tale și mai încrezător că poți face față oricărei provocări.
- Sărbătorește micile victorii. Fă-ți un jurnal personal unde să aduni toate micile victorii de zi cu zi. Scrie zilnic ce înveți nou sau ce duci până la capăt cu succes, oricât de insignifiant ți s-ar părea.
- Concentrează-te pe aspectele pozitive. De obicei, devenim nefericiți deoarece ne gândim în permanență doar la greșelile pe care le-am făcut. Fă un pas în spate, analizează ce a mers greșit într-o interacțiune anterioară și schimbă abordarea pe viitor.