Cum să îți îmbunătățești memoria cu ajutorul nutrienților

Cu toţii ne mai rătăcim cheile, uităm ce voiam să spunem sau suntem atât de fermecaţi de promoţiile din magazine, că nu mai ştim ce aveam de fapt de cumpărat. Dacă te simţi mai uituc şi mai distras decât de obicei, un prim pas este să iei măsuri din timp. Soluţiile se găsesc uneori unde nu te aștepți: în farfurie!

De ce întâmpinăm probleme cu memoria, concentrarea sau învățarea?

Somnul insuficient sau prost. Lasând la o parte cauzele evidente – zgomotul sau lumina de afară, o cameră prea încălzită sau o saltea incomodă – sforăitul e o problemă deseori subestimată, dar care afectează mult calitatea somnului (nu doar al partenerului forţat să doarmă cu dopuri in urechi). Sforăitul se poate trata, nefiind o afecțiune cu care ești obligat să te confrunți toată viața.

Stresul, grijile şi starea de tensiune permanentă. Afectează capacitatea de concentrare şi memoria, iar în timp cauzează multe alte probleme. Genetica și problemele pre-existente de sănătate joacă un rol important în determinarea reacţiei la stres, dar unul la fel de important este nutriţia – chiar eşti ceea ce mănânci!

Dieta neadecvată, sedentarismul şi supraponderabilitatea. Se numără printre probleme cel mai des întâlnite într-o societate modernă. Probabil te-ai săturat să le vezi blamate peste tot, cu atât mai mult cu cât e chiar dificil, în ziua de azi, să mănânci numai ce trebuie şi cât trebuie, sau să te mişti suficient.

Cum ne poate ajuta dieta?

Natura ne ajută, însă, oferindu-ne câţiva nutrienţi care, consumaţi cu regularitate, în doze adecvate şi pe termen lung, contribuie la buna funcţionare a corpului, inclusiv a creierului. Buna circulaţie a sângelui către creier e vitală, însă sunt şi alte mecanisme de stimulare a funcţiilor congnitive. Când vorbim de memorie şi capacitatea de concentrare, cei patru nutrienţi de mai jos acţionează atât pe cont propriu, cât şi “în pereche”, potenţându-se reciproc.

Vitamina B12 şi Acidul Folic protejează memoria

Acidul folic este necesar nu doar pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului în timpul sarcinii, ci şi pentru performanţa cognitivă, având în special efect asupra concentrării, învăţării şi raţionamentului, dar şi asupra rezistenţei la stres. Deficitul de acid folic – cauzat de dieta săracă în folaţi, sau absorbţiei şi utilizării ineficiente a acestuia în organism – este corelat cu un nivel crescut al unui amino-acid numit homocisteină, care poate creşte riscul de boală coronariană, demenţă şi boala Alzheimer.

În cazuri extreme, deficitul de acid folic produce un tip special de anemie, numită megaloblastică. Acidul folic se găseşte în mod natural în spanac şi în cruciferele verzi (ex: broccoli, varza de Bruxelles), în sparanghel, ouă, avocado, banane, portocale, fasole şi în ficatul de vită.
Vitamina B12 menţine sănătatea celulelor nervoase, dar şi a celulelor roşii din sânge, contribuind astfel şi la buna circulaţie şi implicit oxigenare a creierului.

Deficienţele de vitamina B12 apar cel mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă, a celor cu probleme digestive sau intenstinale, sau a celor care urmează o dietă vegană strictă. Cei care suferă de diabet tip 2 și se tratează cu metformin pot avea de asemenea niveluri mai scăzute de B12 în organism. Sursele naturale de B12 includ peştele şi carnea de pasăre. Drojdia de bere şi drojdia inactivă conţin, de asemenea, mai multe vitamine din grupul B, însă trebuie consumate în cantitate mare pentru a furniza suficient B12.

Împreună, acidul folic şi vitamina B12 acţionează sinergic pentru a reduce atât riscul de a dezvolta anumite tipuri de anemie, cât şi pentru a susţine funcţiile cognitive şi a preveni declinul asociat cu îmbătrânirea.

Ginko Biloba şi Fosfatidilserina îmbunătăţesc performanţa cognitivă

Ginko Biloba este una dintre cele mai vechi specii de copac din lume. Originar din Asia, extractul din frunzele sale este utilizat de secole în medicina tradiţională chineză pentru a îmbunătăţi circulația sângelui. Studiile medicale au arătat că acţiunea sa asupra funcţiilor cerebrale este şi mai complexă: pe de o parte, îmbunătăţeşte microcirculaţia, pe de alta, reduce concentrarea de radicali liberi care oxidează şi distrug celulele.

Fosfatidilserina (FS, pe scurt) este o substanţă prezentă în mod natural în structura celulelor nervoase. FS joacă un rol foarte important în ciclul de viaţă al neuronilor, schimbarea stării FS in interiorul acestora ducând la distrugerea programată a celulei. Astfel, un nivel sănătos de FS menţine ciclul de viaţă normal al neuronilor şi îmbunătăţeşte funcţia cognitivă. FS se găseşte în principal în carne şi peşte, dar şi în fasolea albă şi lecitina din soia. Poate fi sintetizată şi de organismul uman.

Un studiu din 2007 a comparat efectul administrarii de extract de Ginko Biloba cu placebo, respectiv cu o combinație de Ginko Biloba și Fosfatidilserină, unei grupe de 28 de voluntari adulţi tineri sănătoşi. Performanţa cognitivă a acestora – măsurată înainte şi după tratament – a înregistrat cele mai mari îmbunătăţiri în rândul celor care au primit combinaţia de Ginko Biloba și Fosfatidilserină, în special în privinţa memoriei şi vitezei de execuţie a unor sarcini cognitive.

Aşadar, se pare că aceste două substanţe acţionează atât pe cont propriu, cât şi sinergic pentru a îmbunătăţi abilităţile mentale.

De aceea, ai grijă să-ţi suplimentezi dieta cu aceşti nutrienţi – din mâncare sau din suplimente alimentare – atât pentru a-ţi proteja, cât şi pentru a-ţi îmbunătăţi memoria, concentrarea şi implicit abilitatea de a învăţa ceva nou şi a face faţă mai uşor stresului!

Citește si: