3 nutrienți care te ajută sa iei decizii mai bune

Nutrienții se asimilează din mâncare sau din suplimente alimentare și îmbunătățesc circulaţia sanguină în creier (şi în alte părţi ale corpului), pentru ca tu să reacţionezi rapid şi eficient în faţa provocărilor. Iată cum!

Ca orice alt organ, creierul este aprovizionat prin sânge cu nutrienţi şi oxigen (necesar pentru a folosi nutrienţii pe post de “combustibil”). Dacă circulaţia sanguină nu e eficientă, nici creierul nu mai funcţionează eficient. Iar tu te vei simţi cu mintea “în ceaţă” sau pur și simplu letargic.

Natura îţi sare însă în ajutor, oferindu-ţi soluţii “la pachet” pentru o circulaţie sanguină mai bună.

Care sunt cele 3 substanțe care te ajută cel mai mult:

1. Ginko Biloba

Mai exact, extractul din frunzele acestui copac milenar care făcea umbră şi dinozaurilor. Acţionează ca un vasodilatator şi reduce şi vâscozitatea sângelui, facilitând astfel microcirculaţia.

Bonus: te protejează de cheagurile de sânge formate în interiorul vaselor, care pot duce la infarcturi şi atacuri cerebrale (desigur, asta nu înseamnă că poţi să ignori ceilalţi factori de risc).

Știai că Gingko Biloba are şi rol antioxidant? Substanța protejează celulele de degradarea produsă de radicalii liberi de oxigen pe care îi colecţionăm cu toţii, prin stiluri de viaţă nu tocmai sănătoase. Avem de ce să-i fim recunoscători acestui arbore generos.

2. Acidul Folic

Sau versiunea sa mai uşor de asimilat, folatul, este o vitamină din grupul B (B7, mai exact) vitală pentru formarea corectă a sistemului nervos al copilului, încă din timpul sarcinii. Însă folaţii continuă să joace un rol foarte important şi în organismul adult. Deficitul sever de folaţi produce un tip de anemie numită megaloblastică, în timp ce niveluri deficitare mai puţin severe sunt asociate cu riscuri crescute de boală coronariană, demenţă şi boală Alzheimer.

Acidul folic acţionează şi ca un vasodilatator, îmbunătăţind circulaţia şi scăzând riscul de hipertensiune arterială. Se găseşte în mod natural în spanac şi în cruciferele verzi (ex: broccoli, varză de Bruxelles), în sparanghel, ouă, avocado, banane, portocale, fasole şi ficatul de vită. Unele studii indică însă că adăugarea de suplimente alimentare cu acid folic în dietă poate fi benefică pe termen lung, în special femeilor.

3. Omega-3

Acest tip de acizi graşi nesaturaţi este foarte abundent în creier, pentru că îndeplineşte multe roluri necesare funcţiei cognitive. Studiile arată că oamenii cu niveluri crescute de acizi graşi Omega-3 în organism au şi un nivel crescut al fluxului sanguin cerebral, corelat cu abilităţi cognitive mai bune. Omega-3 “curăţă”, de asemenea, sângele de proteina numită beta-amiloid, prezentă în cantitate mare în creierul pacienţilor cu boala Alzheimer. Acizii graşi Omega-3 nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, şi nici în laborator.

Îi preluăm exclusiv din mâncare: peşte oceanic gras, avocado, nuci şi seminţe. Suplimentele alimentare cu Omega-3 sunt considerate benefice tuturor grupelor de vârstă. Din fericire, faimosul ulei de peşte pe care-l uram în copilărie este disponibil în ziua de azi sub formă de capsule, mult mai uşor de administrat.

Aşadar, dacă vrei să-ţi oferi cele mai bune condiţii fizice pentru a-ţi îmbunătăţi abilităţile mentale, ai grijă să-i oferi creierului tău exact “hrana” de care are nevoie – atât pentru buna circulaţie sanguină, cât şi pentru memorie şi concentrare sau pentru a preveni problemele la bătrâneţe. Ia acum o decizie bună, ca să poţi lua multe decizii bune în viitor.

Citește si: