6 trucuri pentru energie şi bună dispoziţie în sezonul rece

Ţi se pare mai greu să te trezeşti şi să te dai jos din pat dimineaţa atunci când afară e frig şi întuneric? Te simţi mai letargic şi mai “fără chef” iarna? Mulţi oameni au problema asta, însă nu te teme, există soluţii! Iată şase schimbări mici, dar cu efecte mari pentru nivelul tău de energie în sezonul rece.

  1. Mai mult aer, mai multă lumină

Pe măsură ce zilele devin mai scurte şi nopţile mai lungi, se schimbă şi ritmul circadian, care dictează când te trezeşti, când ai energie maximă şi când ţi se face somn. Lipsa de lumină stimulează creierul să producă mai multă melatonină, numită şi… hormonul somnului.

Aşadar, dacă nu vrei sau nu poţi să devii urs şi să dormi toată iarna, expune-te la mai multă lumină solară (nu, becurile nu sunt suficiente). Deschide ferestrele şi trage perdelele imediat ce te trezeşti, chiar dacă afară e frig şi poate înnorat – şi aerul rece te trezeşte. Asigură-te că spaţiile în care stai sau lucrezi sunt bine aerisite, nu sunt supra-încălzite şi beneficiază de cât mai multă lumină naturală.

Oricât ar fi de frig, încearcă să ieşi şi să faci o plimbare dimineaţa sau în pauza de prânz, fie şi doar pentru câteva minute. Pe lângă infuzia de aer şi lumină, mişcarea şi schimbarea de decor îţi vor “reseta” creierul şi vei avea mai multă energie.

  2. Mai multă mişcare

Că tot am adus vorba de mişcare: activitatea fizică este un energizant mult mai bun decât cafeina. Chiar dacă pare a fi ultimul lucru pe care ţi-l doreşti când te simţi fără vlagă, efortul de voinţă îţi va fi răsplătit – vei scăpa nu numai de letargie, ci şi de “colăceii” de iarnă.

Nu e musai să te duci la sală ca să faci mişcare. O plimbare, dans pe muzică ritmată, urcatul şi coborâtul pe scări, chiar şi “fâţâitul” de pe un picior pe altul în faţa televizorului ajută. Încearcă să te mişti în ritm alert (suficient cât să transpiri) cel puţin 150 de minute, adica 2 ore şi jumătate pe săptămână. Nu-i chiar aşa de mult, nu?

  3. Somnul dulce mult aduce

Somnul este foarte important atât pentru nivelul de energie, cât şi pentru sănătate în general, şi imunitate în special. Aşadar, dacă nu vrei să-ţi petreci iarna trecând de la răceală la gripă şi înapoi, asigură-te că dormi bine şi suficient. Iată câțiva paşi de făcut pentru un somn bun:

  • Fă-ţi ordine în dormitor; dezordinea şi aglomeraţia tind să producă stres.
  • Încearcă să elimini sursele de zgomot şi lumină artificiale care afectează camera în care dormi.
  • Investeşte într-un pat comod, vei economisi banii altfel daţi pe tratamente şi recuperare medicală pentru probleme cu spatele.
  • Închide televizorul, calculatorul, tableta, telefonul sau orice alt ecran cu cel puţin o oră înainte să te culci.
  • Aeriseşte bine camera şi asigură-te că nu e prea cald (în jur de 18 grade Celsius sunt ideale pentru somn).

Nu exagera însă cu timpul alocat somnului. E tentant să intri în hibernare şi să arunci ceasul pe fereastră dimineaţa, însă dacă dormi prea mult, cel mai probabil te vei simţi letargic şi cu “mintea în ceaţă” toată ziua. Chiar dacă ne simţim mai adormiţi iarna, de fapt nu avem nevoie de mai mult somn decât vara. Aşa că găseşte durata şi perioada de somn cu care te simţi cel mai bine şi menţine-le tot anul.

   4. Relaxează-te

Uneori zilele mai scurte îţi dau senzaţia că nu-ţi ajunge timpul ca să termini tot ce ai de făcut. Şi apoi mai vin şi perioadele super-aglomerate de dinainte de sărbători, când jonglezi cu rapoartele de sfârşit de an, lista de cadouri “de la Moşu’” şi pregătirile pentru mese, vacanţe şi petreceri.

Stresul oboseşte, asta ştim cu toţii. Din păcate este greu de eliminat, dar există multe soluţii pentru a-l gestiona mai bine. Poţi să încerci tehnici de relaxare, de respiraţie sau posturi, sau acest exerciţiu care îţi ia doar 5 minute (Cum să atingi o stare de mindfulness folosindu-te de cele 5 simțuri). Mişcarea ajută de asemenea, la fel şi dieta.

   5. Ai grijă ce mănânci

Suntem mult mai tentaţi să mâncăm dulce, gras şi în general nesănătos iarna (nu numai de sărbători), dar exact iarna e dieta sănătoasă mai importantă! Deci, dacă nu vrei să te îmbolnăveşti doar privind pe cineva care strănută la televizor, să te simţi bine, să ai energie şi claritate mentală şi să nu trebuiască să ţii post negru toată primăvara ca să încapi în costumul de baie… evită să faci excese. Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci doar salată la masa de Crăciun, ci că trebuie să menţii, în general, un echilibru nutriţional. Găseşti mai multe sfaturi despre nutriţie anti-stres, pro-performanţă:

4 tipuri de stres și cum să lupți împotriva stresului negativ prin dietă 

Cum să îți îmbunătățești memoria cu ajutorul nutrienților

Cum să atingi o stare de mindfulness folosindu-te de cele 5 simțuri

   6. Distracţia nu e doar vara!

Chiar dacă afară e frig şi întuneric, înăuntru nu trebuie să fie trist. E momentul ideal pentru întâlniri intime cu prieteni dragi, pentru teatru, filme şi expoziţii, seri de jocuri, cursuri, conferinţe şi ateliere pe teme care te pasionează. Chiar dacă nu poţi să ieşi, o lume întreagă de cărţi, filme, muzică şi jocuri îţi stă la dispoziţie chiar la tine acasă. Dacă n-ai chef de nimic, măcar fă-ţi planuri pentru vacanţa de vară.

Tu cum te bucuri de iarnă?

Citește si: