Știai că meditația are foarte multe beneficii pentru corp şi minte? Experimente ştiinţifice şi experienţa multor practicanţi demonstrează că meditaţia reduce stresul şi anxietatea, măreşte puterea de concentrare, îmbunătăţeşte somnul şi imunitatea, alină durerea şi susţine echilibrul emoţional. Beneficii de care avem cu toţii nevoie. Dar, cu toate astea, foarte puţini oameni practică meditaţia. De unde poți începe?
Cum să folosești tehnicile de meditație
Foarte mulți oameni au o percepție greșită asupra ceea ce înseamnă meditația. Atunci când ne gândim la meditație, ne imaginăm pe cineva stând aşezat în poziţia lotus, în perfectă linişte, încercând să nu se gândească la absolut nimic timp de câteva ore. Imposibil pentru muritorii de rând, nu?
Adevărul este că există mai multe forme de meditaţie: unele implică poziţii dificile, altele se pot face culcat; există tehnici statice, dar şi tehnici de respiraţie sau mişcare, care implică muzică, cântat, sau chiar muncă fizică! Unele durează ore sau zile, altele se pot face în pauza de cafea.
Toate însă se bazează pe mindfulness – prezenţa în momentul prezent, cu toate simţurile. Nu contează dacă stai în lotus şi reciţi mantre sau dacă faci curat în casă. Dacă eşti cu totul prezent, atent doar la ce percepi în interiorul şi exteriorul tău aici şi acum, înseamnă că meditezi.
Cele cinci simţuri sunt “fereastra” omului către lume şi către sine, dar deseori mintea trăieşte separată de corp, închisă în propriile fantasme: griji şi planuri pentru viitor, regrete şi scenarii despre trecut, întrebări şi dorinţe proiectate asupra altora. Primul pas către beneficiile minunate ale meditaţiei constă în reconectarea minţii cu corpul, chiar şi pentru 5 minute.
Ai 5 minute? Încearcă acest exerciţiu:
- Caută un loc liniştit.
- Aşează-te comod, cu spatele sprijinit şi picioarele pe podea. Poţi să-ţi ţii mâinile în poală sau pe o masă în faţa ta.
- Respiră. Calm, relaxat, în ritmul care ţi-e firesc. Nu-ţi face griji despre tehnică, pur şi simplu inspiră şi expiră cât mai profund, fără să te încordezi.
- E momentul să începi exerciţiul. Îţi vei activa pe rând fiecare din cele 5 simţuri, timp de un minut. Poţi să te uiţi la ceas sau poţi doar să estimezi. Important este să fii atent şi prezent. Dacă apar momente de distragere, nu te descuraja. Tratează-le doar ca pe alte tipuri de input senzorial şi încorporează-le în exerciţiu. După ce le-ai observat, întoarce-te la etapa exerciţiului în care te aflai.
- AUZUL: închide ochii şi fii atent la sunetele din jurul tău. Încearcă să nu le categorisești ca fiind plăcute sau neplăcute, pur şi simplu conştientizează-le prezenţa. Poate auzi acum şi sunete pe care nu le percepeai înainte. Ascultă-ţi propria respiraţie sau chiar bătăile inimii. Încearcă să le cuprinzi pe toate, fără să te concentrezi în mod special pe unul sau altul. Când simţi că ai explorat suficient, treci la următorul simţ.
- MIROSUL: rămâi cu ochii închişi şi mută-ţi atenţia către mirosurile din jur. Gătesc vecinii? Percepi mirosurile emanate de electronicele din cameră, sau cele purtate de aerul proaspăt ce intră pe fereastră? Dar propriul tău miros? Din nou, cuprinde-le pe toate, fără judecată sau preferinţă. Când eşti gata, treci la următorul simţ.
- GUSTUL: începe prin a sesiza gustul pe care-l simţi în gură fără să mănânci sau să bei ceva. Trece-ţi limba peste dinţi, interiorul obrajilor şi buze. Ce simţi? Dar dacă respiri pe gură? Dacă ai langă tine ceva de mâncat sau băut, poţi lua o înghiţitură – ţine-o cât mai mult în gură şi explorează-i aroma. Când ai terminat, treci la următorul simț.
- ATINGEREA: unde ţi-ai aşezat mâinile când ai început exerciţiul? Observă textura hainelor pe piele sau a suprafeţei pe care stai. Simte presiunea tălpilor pe podea, a şezutului şi spatelui pe mobilă, senzaţia pe care o ai în palme. Conştientizează-ţi respiraţia, ce senzaţii îţi provoacă mişcarea ritmică a pieptului, bătăile subtile ale pulsului în degete sau in tâmple, curenţii de aer ce-ţi ating faţa şi părul. Când eşti gata, treci la ultimul simţ.
- VĂZUL: deschide ochii încet. I-ai ţinut închişi o vreme, percepi mai intens lumina? Observă culorile, formele şi texturile, privindu-le doar ca pe nişte imagini, ca şi când n-ai şti ce reprezintă sau la ce folosesc lucrurile din jurul tău. Câte nuanţe ale aceleiaşi culori percepi? Lipseşte vreo culoare cu totul? Cum variază lumina în cameră, cum se proiectează umbrele, ce forme au? Îmbrăţişează totul cu privirea, ca şi cum ai fi un aparat de fotografiat.
- Exerciţiul s-a încheiat. Ridică-te şi fă câţiva paşi, conştientizând senzaţiile pe care ţi le oferă toate cele 5 simţuri. Compară-ţi dispoziţia şi senzaţiile de acum cu cele de dinaintea exerciţiului. Ce s-a schimbat?
Data viitoare când te simţi copleşit, repetă acest exerciţiu. În timp, te vei simţi mai echilibrat şi mai bine ancorat în tine însuţi şi vei simţi că poţi încerca şi alte tipuri de meditaţie.