Cum să fii productiv la orice vârstă

Frica de bătrânețe se insinuează în viețile noastre în jurul vârstei de 45 de ani, când organismul dă câteva semnale că începe să funcționeze într-un ritm mai lent. Temerile cu privire la îmbătrânire ne pot influența radical comportamentul, dar vestea bună este că putem lua măsuri din timp pentru a diminua impactul vârstei înaintate asupra energiei și productivității. Iată cum!

Spune-mi ce gândești, ca să-ți spun cât de bătrân ești

Nu toată lumea îmbătrânește la fel sau în același ritm. De asemenea, nu îmbătrânim de la o zi la alta, așa că avem timp suficient să ajungem la vârsta a treia pregătiți. La fel cum ne antrenăm în fiecare zi atunci când decidem să participăm la un maraton, tot la fel ar trebui să procedăm și atunci când participăm la ceea ce am putea numi, plastic, maratonul vieții: să cultivăm obiceiuri sănătoase și să alimentăm în permanență mintea cu informații noi și utile.

Cel mai important este NU cât de des ne gândim la îmbătrânire, ci mai degrabă felul în care ne simțim atunci când o facem. Ești complet relaxat sau ideea vârstei a treia îți dă o stare de anxietate la gândul că îți vei pierde ritmul și nivelul de productivitate cu care te-ai obișnuit?
Poți să fii productiv pe măsură ce îmbătrânești? Da!

Este natural ca uneori să te simți atât de copleșit de problemele pe care le ai de rezolvat, încât să ai impresia că mai mult bați pasul pe loc. Cum reușești să rămâi productiv în ciuda sarcinilor copleșitoare și nivelului din ce în ce mai scăzut de energie? Soluțiile și sugestiile specialiștilor în time management sunt acolo să te ghideze și să îți ofere un cadru pe care tu îl poți personaliza urmând nevoile personale.

Iată câteva sugestii privind îmbunătățirea nivelului de productivitate într-un timp scurt:

ORGANIZEAZĂ-TE

  • Fă o listă cu lucrurile pe care le ai de rezolvat. Dacă știi cum să folosești Lista, ea poate fi un instrument simplu si puternic de productivitate, afirma David Allen în cartea sa, „Organize with Efficiency”.
  • Stabilește o ordine a priorităților. Întotdeauna există unele sarcini mai importante sau unele pe care le putem cataloga drept urgente. Decide care sunt cele mai importante și finalizează-le cât mai curând posibil.

În cartea sa „Cele 7 obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienți”, Stephen Covey ne sugerează să facem următoarea clasificare a sarcinilor pe care le avem de îndeplinit și pe care le-am trecut deja pe o Listă:

Important / Urgent
Important / Nu este urgent
Nu este important / Urgent
Nu este important / Nu este urgent

Procedând astfel, vom ști de unde să începem dar și care sunt lucrurile care mai pot fi amânate sau terminate mai târziu.

CONCENTREAZĂ-TE LA CEEA CE FACI

  • Elimină distragerile în timp ce lucrezi. Suntem în permanență înconjurați de distrageri care ne împiedică să rămânem concentrați la ceea ce facem. Eliminarea lor este cea mai bună modalitate de a menține productivitatea ridicată.

Câteva sfaturi care-ți pot fi utile:

– Deconectează notificările de pe telefon;
– Evită să-ți verifici e-mailul la fiecare 5 minute;
– Controlează timpul petrecut pe rețelele sociale sau alte site-uri de divertisment. O scurtă vizită pe Facebook, Twitter sau o verificare rapidă pe Instagram pot deveni ore întregi pierdute în zadar. Nu e vorba că avem prea puţin timp. Problema e că pierdem prea mult, spunea Seneca.

  • Păstrează ordinea în casă sau la birou (zona de lucru).

ÎNGRIJEȘTE-TE

Dormi suficient. Pentru a da randament la maximum și pentru a evita îmbătrânirea prematură, ai nevoie de cel puțin 7 ore de somn. Este minimul de somn necesar pentru o persoană adultă, astfel încât organismul să se recupereze complet. Cu cât vei fi mai odihnit, cu atât o să te concentrezi mai bine și o să fii mai eficient.

Trezește-te devreme și profită de ziua respectivă.Trezitul de dimineață poate fi dificil la început, dar atunci când devine un obicei te ajută foarte mult. Ceea ce faci în primele ore după ce te-ai trezit îți poate contura starea pentru tot restul zilei.

Creează-ți o rutină sănătoasă pe care să o respecți zilnic. Câteva exerciții fizice, un mic dejun sănătos, câteva minute de lectură sau de meditație. Vei fi mult mai relaxat și îți va fi mai ușor să te concentrezi pe tot parcursul zilei.

SIMPLIFICĂ LUCRURILE

Amintește-ți că productivitatea nu înseamnă doar a face mai mult, ci și a face lucrurile corect și bine. Întreabă-te care este motivul pentru care faci un lucru și dacă ceea ce faci te apropie cu adevărat de obiectivele tale. Cu cât simplifici mai mult lucrurile, cu atât va crește nivelul de productivitate.

Fii creativ, fii activ și ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală. Frica de bătrânețe este justificată, dar putem să reducem la tăcere temerile acționând din timp pentru bunăstarea noastră viitoare.

Citește si: