5 recomandări de sănătate publică, traduse pe înţelesul tău
Ce este siguranţa psihologică? Este sentimentul că poţi să te exprimi, să te porţi şi să te simţi în acord cu propriul fel de-a fi, fără să te temi că vei fi criticat, ruşinat, respins, agresat sau controlat de cei din jurul tău. Din contră, un grup care se bucură de siguranţă psihologică oferă atenţie pozitivă tuturor membrilor săi, manifestând afecţiune, interes, umor, apreciere şi susţinere faţă de aceştia.
Siguranţa psihologică este foarte importantă pentru sănătate – atât din punct de vedere psihologic, cât şi fizic. Absenţa ei produce stres şi traume, iar oamenii stresaţi şi defensivi tind să fie parteneri şi părinţi mai puţin iubitori, angajaţi mai slab performanţi şi şefi de coşmar. Copiii care cresc în familii care nu le oferă siguranţă psihologică ajung să aibă probleme de atenţie şi comportament, iar ca adulţi manifestă tulburări de ataşament, anxietate, depresie şi alte probleme psihice.
Aşadar, este important să trăieşti într-un mediu care îţi oferă această stare de siguranţă, iar mediul de acasă este primul şi, poate, cel mai important spaţiu în care să poţi fi tu însuţi. Să nu uităm şi că mulţi dintre noi lucrează de acasă în ziua de azi, ceea ce pune şi mai multă presiune pe mediul familial.
Dar cum poţi “diagnostica” starea de siguranţă din propria casă? Poţi începe prin a parcurge cele 10 întrebări de mai jos. Testul este valabil şi pentru a analiza atmosfera de la birou sau din grupul tău de prieteni.
Cu cât ai adunat mai multe afirmaţii la care ai răspuns “adevărat”, cu atât te bucuri de o stare mai bună de siguranţă psihologică. Invers, dacă ai răspuns “fals” la majoritatea afirmaţiilor, ar trebui să analizezi serios comportamentele şi atitudinile din familia ta, din mediul tău de lucru sau din grupul tău de prieteni.
Siguranţa psihologică se construieşte uneori cu greutate, dar merită efortul. Poţi afla mai multe exemple de comportamente constructive aici, trebuie doar să le adaptezi la mediul de acasă, dacă acolo e problema. Iar dacă simţi că ai nevoie de ajutor, nu e nicio ruşine să apelezi la un psihoterapeut.
Citește si: