Poate fi destul de greu să te menţii productiv pe perioada verii. Dacă volumul de muncă e mai redus, lipsa de concentrare nu e aşa de gravă. Dar dacă lista de sarcini a rămas la fel de încărcată sau e şi mai şi din cauza efectivelor reduse, atunci ai nevoie de un extra impuls ca să-ţi menţii motoarele turate. Iată câteva sugestii de la Antrenorul Minţii Acutil.
Soarele străluceşte, şcolile s-au închis, traficul s-a mai relaxat, iar unii (mai norocoşi) îşi fac bagajele pentru vacanţă… Între timp, tu şi câţiva colegi aţi rămas la birou, teoretic pe baricade, practic visând să fiţi oriunde altundeva. Totuşi, poţi lucra cu spor şi succes, dacă aplici câteva metode simple pentru a depăşi blocajele şi lipsa de motivaţie.
1. Clarifică-ţi sarcinile
E greu să-ţi menţii motivarea când nu înţelegi de ce faci ceea ce faci. Dacă scopul, obiectivele sau livrabilele nu sunt clare, frustrarea îşi spune cuvântul şi vei ajunge să eviţi în mod activ să lucrezi pe proiectul respectiv. De aici până la acumulări de sarcini nerezolvate şi crize de nervi e o cale foarte scurtă.
Nevoia de claritate e valabilă pentru orice perioadă a anului, dar vara senzaţia de frustrare poate fi mult mai acută, aşa că încearcă să faci tot ce e posibil ca să ştii foarte clar ce ai de făcut şi de ce. O să fie cu atât mai satisfăcător să tai sarcinile de pe listă, când vezi că te apropii de scopul final.
2. Prioritizează-ţi munca
Dacă ţi-e deja clar ce ai de făcut, următorul pas e să-ţi organizezi sarcinile în funcţie de importanţă şi urgenţă – află cum aici.
Dacă volumul de muncă e mare, atunci prioritizarea te poate ajuta să nu te prindă noaptea la birou, ca să te poţi totuşi bucura de serile de vară.
Dacă perioada verii e mai liniştită, ocupă-te de ce e prioritar şi apoi profită de timpul rămas ca să te ocupi de cariera ta. Urmează un curs, ia-ţi o certificare, sau pur şi simplu încearcă ceva nou, cu potenţialul de a-ţi creşte valoarea profesională. Dacă ai colegi cu abilităţi sau competenţe pe care ţi le doreşti, şi sunt şi ei mai liberi, acum e momentul să faceţi schimb de experienţe.
Important este să te ocupi cu adevărat de ce e prioritar – pentru companie sau pentru tine – şi să nu pierzi vremea degeaba.
3. Umple-ţi spaţiul de lucru cu inspiraţie
Mediul în care lucrezi poate contribui la starea ta de bine, şi implicit la nivelul tău de motivare. Chiar dacă nu ai cum să-l reorganizezi prea mult, poţi cel puţin să-ţi pui la vedere o imagine care te inspiră, un citat motivational, o cană haioasă, o plantă vie… eşti limitat doar de imaginaţia ta.
Mai mult, dacă biroul tău are un balcon sau o terasă, poţi lucra şi de afară, măcar din când în când, sau poţi ţine de acolo şedinţele cu colegii. S-ar putea să descoperi că ai idei proaspete şi puncte de vedere mai interesante când schimbi puţin mediul.
Continuarea lucrului cu spor pe perioada verii va rămâne mereu o provocare, dar nu e musai să devină o corvoadă. Rămâi concentrat pe ce contează, permite-ţi să mai iei şi o pauză, din când în când, şi nu uita să ai grijă şi de creierul tău, cu Acutil.