PROFITĂ LA MAXIM DE VACANŢĂ 8 recomandări pentru relaxare şi experienţe de neuitat

După un an încărcat şi stresant, aşteptăm cu nerăbdare concediul. Dacă vrei să te bucuri de fiecare clipă liberă şi să te întorci acasă cu bateriile încărcate, ţine cont de aceste sfaturi.

1. Bucură-te de “pre-vacanţă”

Se pare că planificarea şi pregătirea unei vacanţe induce o stare de fericire asemănătoare vacanţei în sine1. În aşteptarea unei bine-meritate pauze, a unei mult visate călătorii sau a ocaziei de a ne reconecta cu cei dragi, ne bucurăm ca şi cum am fi deja acolo. Aşadar, gândeşte-te în amănunt la ce vei face în vacanţă, informează-te în avans despre destinaţii şi obiective, şi umple-ţi sufletul încă de acasă cu bucuria ce urmează. Bonus: vei şti dinainte ce vrei să faci şi să vezi, aşa ca nu mai pierzi vremea cu organizarea la faţa locului.

2. Vacanţa ar trebui să însemne relaxare

Nu te ambiţiona să “înghesui” cât mai multe obiective şi activităţi în planul de vacanţă. E tentant să vrei să vezi şi să realizezi tot ce se poate în timpul disponibil, dar rişti să ajungi înapoi acasă într-o stare mai proastă decât înainte de “vacanţă”. Nu te stresa! Bucură-te de ce poţi vedea sau face şi acordă-ţi luxul de a te odihni atunci când simţi nevoia.

Nu uita nici că socoteala de acasă nu se potriveşte mereu cu cea din târg, iar întârzierile, bagajele pierdute sau vremea nu se pot nici anticipa, nici controla. Aşa că relaxează-te şi primeşte tot ce ţi se oferă cu zâmbetul pe buze. Sunt multe moduri de a te bucura de timpul liber, chiar şi dacă plouă.

3. Fă ceva nou

Mai ţii minte ce lungă părea vara când eram mici? Părea să treacă o eternitate din momentul când se închidea şcoala şi până ne întorceam, în septembrie… Te-ai întrebat vreodată ce s-a schimbat acum, la maturitate, de trece totul într-o clipită?

Un posibil motiv ar fi lipsa de noutate. Când vezi, afli sau încerci ceva nou – sau doar priveşti lumea cu ochi mai “proaspeţi”, ca de copil – mintea ţi-e absorbită de deliciul noutăţii, iar timpul nu prea mai contează. O vacanţă plină de experienţe noi pare să dilate timpul… cu condiţia ca experienţele să fie plăcute, binenţeles. Şi, cine ştie? Poate îţi descoperi o nouă pasiune.

4. Ai grijă de corpul tău

Măcar în vacanţă vrem să uităm de diete, regimuri şi ore de somn, nu? Problema e că s-ar putea să ne amintească propriul corp, într-un mod nu tocmai plăcut, că l-am neglijat. Moderaţia e cheia fericirii, inclusiv când e vorba de ce mâncăm, cât bem şi cât sau când dormim în vacanţă. Un supliment care îţi ţine creierul în formă şi mintea trează – cum e Acutil – poate fi de asemenea de ajutor. În fond, vrem să reținem acele experienţe de neuitat, nu?

5. Ține munca sub control

Sunt voci care recomandă ferm să uităm complet de muncă când suntem în vacanţă, ca să ne putem cu adevărat deconecta şi reîncărca cu energie. Dacă şeful te obligă să răspunzi la mail-uri şi telefoane de pe plajă, într-adevăr, nu e deloc sănătos pentru tine şi nici pentru productivitatea ta de după vacanţă. Fă tot posibilul să-ţi convingi şefii, colegii, clienţii şi furnizorii că timpul tău liber trebuie să rămână liber, ca să poţi funcţiona la capacitate maximă atunci când eşti pe barricade. Binenţeles, şi reciproca ar trebui să fie valabilă – dar tu nu eşti genul care stresează oamenii degeaba când sunt în vacanţă, nu? Ajută dacă pregăteşti terenul cu mult timp înainte, anunţându-ţi plecarea din timp şi lăsând toate lucrurile în ordine şi pe mâini sigure. Îţi va fi şi ţie mai uşor să-ţi reiei activitatea când te întorci.

Pe de altă parte, poate simţi nevoia să rămâi totuşi măcar parţial conectat cu munca, chiar şi în vacanţă (antreprenorii şi cei care lucrează pe cont propriu au în mod special această tendinţă). E în regulă şi asta! Ai doar grijă ca munca să nu-ţi acapareze concediul, aşa că alocă-i un timp bine definit şi nu prea lung – de exemplu, o jumătate de oră în fiecare dimineaţă, ar trebui să fie suficient ca să fii la zi cu email-urile. Vacanţa poate fi de asemenea o ocazie foarte bună să te gândeşti la cariera ta, la idei noi pentru afaceri sau la alte aspecte care ţin de imaginea de ansamblu a activităţii tale.

6. Încheie apoteotic

Oamenii au tendinţa să reţină mai uşor ultima experienţă pe care au avut-o într-o anumită perioadă de timp. Acest efect de recenţă2, bine documentat de psihologi, înseamnă că îţi vei aminti mult mai intens de finalul vacanţei tale, decât de început sau de mijloc. Te poţi folosi conştient de el, programând cele mai interesante obiective sau experienţe la final. Dacă aveai de gând să te duci la SPA pentru un tratament special sau să iei masa la un restaurant scump, fă asta în ultima zi.

7. Întoarce-te treptat la viaţa cotidiană

Dacă anticiparea vacanţei ne umple de bucurie, întoarcerea acasă poate fi motiv de tristeţe și anxietate. Pentru majoritatea, starea de euforie asociată unei vacanţe reuşite nu durează decât foarte puţin după ce pauza s-a terminat1. Însă, dacă vacanţa a fost relaxantă, iar întoarcerea la sarcinile zilnice nu e prea bruscă, te vei simţi mai bine, mai mult timp.

Aşadar, încearcă să-ţi iei măcar o zi de “tranziţie”, de la concediu la muncă, chiar dacă asta înseamnă să-ţi scurtezi puţin călătoria. Obişnuieşte-te din nou cu propria casă, ocupă-te puţin de gospodărie şi cumpărături, odihneşte-te. Dacă îţi face plăcere, fă-ţi ordine în poze şi suveniruri sau rezervă-ţi măcar o seară cu cei dragi în săptămâna de după întoarcere, ca să le povesteşti cum a fost. Revenirea la realitatea de zi cu zi e mai uşoară, când ai ocazia să-ţi retrăieşti amintirile frumoase din concediu.

8. Construieşte-ţi povestea

Poate pare ciudată ideea de a-ţi premedita istoria aventurilor din vacanţă. Dar o poveste structurată şi susţinută cu poze şi suveniruri e mai uşor de reţinut şi de retrăit, astfel încât vei simţi din nou bucuria trăită atunci, de fiecare dată când povesteşti cum a fost. Şi îi ajuţi şi pe cei cărora le povesteşti să-şi imagineze şi să anticipeze propriile aventuri de concediu.


Vacanţe frumoase, tuturor!

  1. Nawijn, J., Marchand, M. A., Veenhoven, R., & Vingerhoets, A. J. (2010). Vacationers Happier, but Most not Happier After a Holiday. Applied research in quality of life5(1), 35–47. https://doi.org/10.1007/s11482-009-9091-9
  2. Recency effect. (n.d.) Collins English Dictionary – Complete and Unabridged, 12th Edition 2014. (1991, 1994, 1998, 2000, 2003, 2006, 2007, 2009, 2011, 2014). Retrieved July 19 2021 from https://www.thefreedictionary.com/recency+effect

Citește si: