Cum echilibrăm stările de anxietate prin nutriție

Anxietatea este o stare firească în condiţii de stres şi pericol, însă dacă revine frecvent sau se permanentizează, devine o tulburare complicată. Tratamentul tulburărilor de anxietate este de asemenea complex, însă poate fi ajutat prin suplimentarea dietei cu câţiva nutrienţi importanţi.

Cum se manifestă anxietatea

Simptomele tulburărilor de anxietate sunt psihologice, dar pot fi şi fizice. Cele mai frecvente[1] simptome prin care anxietatea își face simțită prezența sunt:

  • Îngrijorare, nervozitate, agitaţie şi tensiune;
  • Dificultăţi de concentrare, gândire haotică sau neclară;
  • Somn agitat sau insomnie;
  • Stare de oboseală şi slăbiciune;
  • Sentimentul unui pericol iminent, panică sau disperare, tendinţa de a evita anumite activităţi care nu puneau probleme înainte;
  • Manifestări fizice în momentele de stres: ritm cardiac mărit, respiraţie sacadată şi superficială, transpiraţii reci, tremor, probleme gastro-intestinale.

Ar trebui să consulţi un medic, dacă:[1]

  • Ai o stare de îngrijorare prea îndelungată sau prea intensă, care îţi influenţează negativ viaţa, relaţiile, munca;
  • Frica, grijile şi stresul te copleşesc şi nu le poţi controla;
  • Te confrunţi cu depresie, dependenţe de substanţe, alcool sau activităţi dăunătoare sau periculoase;
  • Suspectezi că anxietatea ta este legată de o altă problemă de sănătate;
  • Ai comportamente sau gânduri auto-distructive.

Tratamentul tulburărilor de anxietate se face doar cu recomandarea medicului, îmbinând de multe ori medicaţia cu psihoterapia. Însă şi stilul de viaţă – şi implicit nutriţia – poate ajuta. Studiile clinice evidenţiază în mod special trei categorii de nutrienţi.

Vitamina D

Vitamina D joacă un rol important în echilibrarea dispoziţiei, precum şi în sănătatea cerebrală. Se pare că există chiar o legătură între deficienţa de vitamina D şi stările de anxietate sau chiar depresie.[2][3]

Corpul uman sintetizează vitamina D atunci când pielea este expusă la soare. Ai grijă însă cât şi când stai la soare, expunerea excesivă la razele UV este nesănătoasă. Vitamina D este prezentă şi poate fi asimilată şi din mâncare – în mod special din peşte oceanic gras. Tot in peşte oceanic găseşti şi următorul nutrient anti-anxietate: Omega 3.

Omega 3

Acizii graşi Omega 3 nu pot fi sintetizaţi de organismul uman şi sunt foarte importanţi pentru buna funcţionare a creierului. Mai multe studii[4][5] au demonstrat că o dietă bogată în peşte oceanic gras, sau suplimentată cu Omega 3 susţine funcţiile cognitive şi reduce riscul de anxietate, depresie şi tulburări de memorie asociate cu îmbătrânirea. Aşadar, dacă nu mănânci peşte de câteva ori pe săptămână, ia în considerare un supliment alimentar cu Omega 3, mai ales daca ai peste 40 de ani.

Vitaminele B

Cele opt vitamine din grupul B acţionează împreună asupra mai multor procese din organism, inclusiv pentru a ţine sub control reacţiile la stres. Vitamina B 12, în special, este importantă: un nivel scăzut de vitamina B 12 este corelat cu un risc mai mare de depresie şi anxietate[6]. Vitaminele B sunt prezente în produsele de origine animală – lactate, ouă, carne, peşte – dar şi din frunze verzi, cereale integrale, leguminoase, drojdie de bere, nuci şi seminţe şi fructe precum citricele, bananele şi pepenele verde. Vitamina B 12 este de asemenea bine asimilată din suplimente alimentare, în caz de nevoie.

Dacă suferi de anxietate sau pur şi simplu vrei să-ţi protejezi creierul de efectele nocive ale stresului şi îmbătrânirii, nu uita că există Acutil. Beneficiile sale vizează în mod special capacitatea de concentrare, reacţie în faţa unor situaţii neobişnuite şi rezistenţa la stres. Acutil este aşadar creat special pentru a menţine mintea mereu în formă, chiar şi atunci când te confrunţi cu stări de anxietate.

––

[1] Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2018, May 4). Anxiety disorders. Mayo Clinic. Retrieved September 24, 2021, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961.

[2]  BIČÍKOVÁ, M., DUŠKOVÁ, M., VÍTKŮ, J., KALVACHOVÁ, B., ŘÍPOVÁ, D., MOHR, P., & STÁRKA, L. (2015). Vitamin D in Anxiety and Affective Disorders. Physiological Research, S101-S103. doi: 10.33549/physiolres.933082

[3] Penckofer, S., Byrn, M., Adams, W., Emanuele, M. A., Mumby, P., Kouba, J., & Wallis, D. E. (2017). Vitamin d supplementation improves mood in women with type 2 diabetes. Journal of Diabetes Research2017, 1–11. https://doi.org/10.1155/2017/8232863

[4] Su K, Tseng P, Lin P, et al. Association of Use of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids With Changes in Severity of Anxiety Symptoms: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2018;1(5):e182327. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.2327

[5] Larrieu, T., & Layé, S. (2018). Food for Mood: Relevance of Nutritional Omega-3 Fatty Acids for Depression and Anxiety. Frontiers in Physiology9. https://doi.org/10.3389/fphys.2018.01047

[6] Todorov,A.,Chumpalova-Tumbeva,P.,Stoimenova-Popova,M.,Popova,V.,Todorieva-Todorova,D.,Tzvetkov,N.,Hristov,I.,Georgiev,G.,Valtchev,V.,Krasteva,N.,Ilieva,R.,Dimitrova,E.,Tumbev,L. & Ruseva,A.(2017).Correlation between Depression and Anxiety and the Level of Vitamin B12 in Patients with Depression and Anxiety and Healthy Controls. Journal of Biomedical and Clinical Research,10(2) 140-145. https://doi.org/10.1515/jbcr-2017-0023

Citește si: